Esküvő

ESKETÉS

Legalább hat hónappal az esküvő tervezett időpontja előtt várjuk a jegyespárok jelentkezését. A plébánossal vagy eskető pappal/diakónussal egyeztetendő a jegyesoktatás, illetve az esküvői szertartás, amelynek az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye által előírt költsége jelenleg 30.000 forint. A templom díszítése, a templomkert használata és agapé lehetőségek ügyében, illetve a szertartást kísérő zenei szolgálat kapcsán külön szükséges a részleteket megbeszélni.

Az esküvő az élet egyik legemlékezetesebb eseménye, melynek legfényesebb pontja a templomi ceremónia. A jegyespár “Isten szent színe előtt” örök hűséget ígér egymásnak, és erre az elköteleződésre kérik Isten áldását. A vendégek ennek az egész életre szóló elköteleződésnek a tanúi.

A katolikus vallási hagyomány értelmében a keresztény házasság egyben szentség is: hiteles megélése által Isten hűséges jelenvalósága válik megélhetővé közöttünk.

Jelentkezés a házasságkötésre

  • legalább hat hónappal az esküvő tervezett időpontja előtt
  • jelentkezési kérdőív kitöltése (alapvető személyes információk)

Jegyesoktatás

A katolikus esküvői szertartást jegyesoktatás előzi meg. A jegyespár más katolikus lelkészségen vagy plébánián is járhat jegyesoktatásra, erről azonban igazolás szükséges. A jegyesoktatás időpontjait a jelentkezőkkel időben közöljük. Az egyes találkozók nem csak a szentség tartalmáról és a szertartás menetéről szólnak, hanem szakemberek, illetve elkötelezett keresztény házasok osztják meg tapasztalataikat a házas élet örömeiről és kihívásairól. A találkozókon lehetőség van kérdezésre, beszélgetésre, közös gondolkodásra is. Egyéni felkészítés esetén a jegyespár az esküvői szertartást vállaló pappal kell egyeztessen az oktatás módjáról és folyamatáról. A jegyesoktatás minimum hét alkalmat jelent, legkevesebb öt hónapos időtávban.

Az esküvői tanúk

A katolikus hagyományok szerint az esküvői tanúk küldetése, hogy az ifjú párral jóbarátságban járják együtt az élet útját, legyenek mellettük örömükben, bánatukban, erősítsék egymás hitét az életben, a családban, Istenben. Régen rendszerint az esküvői tanú (koma) volt az első gyermekek keresztapja, keresztanyja. Az esküvői tanú a katolikus hagyományok szerint maga is katolikus, de lehet más felekezetű, esetleg felekezeten kívüli is, aki azonban emberségében példás, éppen ezért támasz lehet az ifjú pár számára.

Skin Color
Layout Options
Layout patterns
Boxed layout images
header topbar
header color
header position